Какво реално представляват камините с водни ризи?

  • от
fireplace

Камините с водни ризи са по-лесни и по-удобни за ползване в сравнение с другите уреди за отопление с дървесина. Дефакто, те са по-лесни за поддържане от другите на газ, нефт или пък електрическите печки. Печките с пелети извършват работа с дървесни пелети, представляващи компресиран материал от дърва, подобен на заешката храна. В случай, че разполагате с камина вкъщи, то е възможно да размислите за възможността за вземане на допълнителна водна риза за камина, като по този начин преминете към по-пестеливия и предпочитан екологично метод за греене с дървесен материал.

Типичната пелетна камина е снабдена със специален датчик, като смята какъв брой пелети е необходимо да са изгорени, спрямо мащаба на стаята, която се топли. Доста модели пелетни камини с водна риза разполагат с поне две функции за управление на огъня. Така също притежават специална система за вентилация, разпръскваща сформиралият се затоплен въздух. Камините с пелети с водна риза са много пестеливи и не замърсяват с прахови отлагания и сажди въпросното помещение, в което са разположени. В зависимост от модела пелетна камина, на която сте се спрели, те могат да акумулират м/у 10.000 и 60.000 BTU/час (английска топлинна единица).

Камината на пелети с водна риза изгаря изключително ефективно пелетите и по време на действието на изгаряне се появява съвсем малко по обем пушек, това е причината да не ви се налага да вързвате камината към куминната система. Изгорелите газове минават в малка тръбичка в стената навън. Пелетните камини са снабдени със специална тръбичка Клас L, направена от неръждаема стомана отвътре, а от външна е подсилена с алуминий или цинк. Пелетните камини е възможно да бъдат съединени към коминната система, но с тръбичка, която е с по-малък размер от стандартния, изградена от неръждаема стомана.

Пелетните камини на водна риза се пълнят значително рядко в съпоставка с други уреди за отопление, отопляващи с дърва. Пълненето с пелети е от порядъка от веднъж на денонощие до два пъти за седем дена в зависимост от модела камина на пелети и нуждите ви за отопление. За да заредите с пелети камината, ще трябва единствено да ги изсипете в контейнера на печката, който обикновено е с обем от 15 до 58 кг пелети. Самата камина притежава специално устройство, наречено свредел, по този начин се премятат пелетите от бункера до камерата в печката.

Цените на камини на пелети с водна риза варират между 700 и 3000лв. Инвестирането в пелетна камина ще ви обслужва дълги години. Вградените камини с водна риза спестяват място и пораждат възприятие за уют на къщата.

Намерете още информация: термопомпи