Кога точно имаме необходимост от зимни и летни гуми

В изминалите години една от най-разсикваните въпроси сред водачите на моторни превозни средства е това наистина ли зимните гуми трябва да бъдат обезателни или не. На лице са много разногласия разбира се.

tyres

На практика, в Република България няма публично гласуван и приет закон, задължаващ ни да управляваме автомобила със зимни гуми през зимния сезон или пък летни в лятото. Въпреки всичко това, е добре да сме запознати с това в кои точно периоди с кой точно тип трябва да оборудваме мпс-то си, за да гарантираме личната си, тази на пътниците и всички останали участници в движението безопасност.

Главната максима за това дали се нуждаем от зимни или летни гуми са градусите. Ако тя падне под 7 градуса по Целзий, то зимните автомобилни гуми се превръщат в правилния вариант. Точно това предоставя устойчиво сцепление на леката кола с влажна, снежна или дори замръзнала настилка. Нормално времето за шофиране на автомобил с летни гуми е от началото на месец Април до последните дни на месец Септември, а този на зимните – от началото на Октомври до края на Март.

Важни препоръки за избор на гуми от GumiMax

За да се насочим по-правилно при избора на вид гуми в характерните месеци на годината ще се поверим на специалистите от една от водещите марки за изработване на автомобилни гуми – Continental. По мнение на един от лидерите в тази ниша, има няколко варианти за избор на гуми в зависимост от времето през годината:

При температура повече от 15 градуса и сух асфалт – за по-кратък път на спирачките и контролиране на колата се препоръчват летни гуми.

За над петнадесет градуса и мокър асфалт – за по-малък път на спирачките и защита срещу аквапланинг се предлагат летни, но също така и зимни гуми за помощ от „воден джоб“.

За под 7 градуса, съчетана със сняг, лед, слана или дъжд – за по-кратък път на спирачките и превенция от слалом се препоръчват зимни гуми с грайфер повече от 3мм. дълбочинност.

Вие сами бихте могли да научите защо точно летните гуми са уместни за шофиране през летните месеци, пролетта и ранна есен, в сравнение със зимните гуми по време на мразовитите дни от годината, които предразполагат към заснежени, заскрежени или заледени участъци от пътната мрежа. В някои случаи подборът на правилни гуми би могло да предпази наистина много хора.

В сайта gumimax.com ще намерите подробна информация за нови летни гуми