Ценни съвети за свежа морава

  • от

За да се получи исканата от Вас морава, хубаво е да изберете коректната смеска за трева (смес от семена), например власатка или английски райграс. Има съответстваща смесица от семена за всеки един вид тревна площ.

Те може да бъдат декоративни, спортни, обществени или други ландшафтни райони.

Напояване на моравите

Тревните площи реално могат да са напоявани и ръчно – с воден пистолет и маркуч, също и автоматизирано – с разпръсквачи. Ако случайно се прави това през деня, изпарява се малка част от водата, без да е използвана.

Поради тази причина още повече се използват по-интелигентни, ефективни и спестявайки водни с-ми.

Много широко разпространени са прибиращите се разпръсквачи. Съставянето на такава поливна система Ви гарантира спокойствие дълги години занапред, даваьо Ви възможност комфортно да поливате тревните площи с натискане на едно бутонче или дори с телефон за поливане.

Наторяване на поляните

При окосяването се отнемат част от хранителните компоненти на тревата. Това би могло да бъде компенсирано с торене. Важно е да се прави през пролетта и есента, всичко зависи от степента на третиране на моравата, също и от вида продукт за наторяване, използван от Вас.

На пазара много по-често се предлагат гранулирана тор с дългосрочно действие – издържаща няколко месеца.
Краища на ливада
За окрайчване на поляната, изключително комфортен уред е акумулаторна ножица с дълга ръкохватка.

Реновиране на тревни площи

Винаги, когато пролетта настъпва и моравата се позеленее, на отделни места могат да се задържат тъмни сектори. Те се поправят благодарение на рязане с ръчен уред (като пример права лопата).

Срязаното местенце може да се попълни с тревен чим. Още един метод е неминуемо след елиминиране на загиналите тревни площи, да се разрохка земята и да се посадят чисто нови семена.

Метод на подрязване

Всеки път когато косите, е нужно да променяте посоката на рязане. Иначе задължително ще бутате стъбълцето в една страна, което носи след себе си до значително по-лесно сплъстяване на ливадата. Ако най-често косите надясно, сменяйте с подрязване наляво. Понякога е нужно и на диагонал, когато разменяте движенията.

Открийте повече информация: свредло за дърво